SEARCH

Current Affairs October 2009 - Questions and Answers 2009 October 2009

1.Which four teams had qualified for the semi-final of the ICC Champions Trophy 2009 being held at South Africa?

Answer: Pakistan, Australia, New Zealand and England

2. Which Indian Wicket Keeper took his first One Day International Wicket in ICC Champions Trophy 2009?

Answer : Mahendra Singh Dhoni

3. Which renowned singer has been nominated for Dada Saheb Phalke Award for 2007 for his contribution in the field of Indian Cinema?

Answer : Manna Dey

4. Who has been selected for Wildlife Photographer Award 2009?

Answer : Vivek R Sinha

5. Who will be succeeding Lt Gen Noble Thamburaj as Army Vice Chief
after his retirement?

Answer : Lieutenant General P C Bhardwaj

6. Which company has launched a set of premium pens costing Rs 11.3 lakh 241 miles travelled by Mahatma Gandhi during the Salt March?

Answer : Mont Blanc

7. Who recently received the Indira Gandhi National Award for Peace from President Pratibha Patil?

Answer : Mohamed ElBaradei ( Director General, International Atomic Energy Agency)

8. In which country was High-quality 507 carat white diamond found?

Answer : SouthAfrica

9.Who will be receiving Billboard's Rising Star ?

Answer : Gaga

10. Which Tennis player won the Pan Pacific Tennis Tournament in Tokyo?

Answer : Maria Sharapova

11. Which team won the second semifinal match between NewZealand and Pakistan in the ICC Champions Trophy 2009?

Answer : NewZealand

12. Who is Karnataka High Court Chief Justice?

Answer : P.D.Dinakaran

13. Which Premier Institute is assisting KSRTC in recruiting Officers?

Answer : IIM Bangalore

14. Who is the Managing Director of Karnataka State Road Transport Corporation?

Answer : Gaurav Gupta

15. Who recently visited Mahabodhi Temple in Bodhgaya, Bihar?

Answer : Nguyen Thi Doan (Vietnamese Vice-President)

16. Who has won the Miss World Malaysia 2009 crown?

Answer : Thanuja Ananthan

17. Which famous Hollywood star is facing a $2 million lawsuit by a bank for breaching a contract

Answer : Nicolas Cage

18. Which city will host the 2016 Olympic Games?

Answer : Rio De Janiero

19. Which American Singer has come to India to record an International Album
with Adnan Sami?

Answer : Jermaine Jackson (Elder Brother of Michael Jackson)

20. In which country was Indonesia’s Komodo dragon originated?

Answer : Australia

21. Which Indian consumer durables company has decided to buy Elcoteq,Finnish firm for $73 million?

Answer : Videocon Industries

22. Who is the president of CommonWealth Games Federation?

Answer : Michael Fennell

23. Which Formula One Champion has joined Ferrari Team for the 2010 Season?

Answer : Fernando Alonso

24. Which Australian Cricketer became the 3rd batsman to pass 12,000 ODI runs?

Answer : Ricky Ponting

25. Which pharma company has bought anticholestral rights for$39 million?

Answer : Lupin Laboratories

26. Which company will be raising $20 million through Qualified Institutional Placement?

Answer : Gammon

27. Which metal company has plans to raise $1.25 billion?

Answer : Sesagoa

28. Which two Indian companies are in the Forbes Asia's fabulous 50 list?

Answer : Reliance Industries and Infosys

29. Which automobile company is planning to launch elictric cars in India?

Answer : General Motors

30. According to International Monetary Fund (IMF) at what percentage does the Lankan Economy grow?

Answer : 3.5 percent

31. Which Indian Public Sector company is planning to invest Rs.25000 crore despite a dip in the profit?

Answer : National Aluminium Company (NALCO)

32 . Who is the current chairman of Telecom RegulatOry Authority of India?

Answer : J.S. Sharma

33 . Who is the Deputy Chairman of Planning Commission?

Answer : Dr. Montek Singh Ahluwalia

34 . Who has succeeded has Andhra Pradesh Chief Minister after the sad demise of Y.S.Rjashekar Reddy?

Answer : K.Rosaiah

35 . Who is the current Managing director of Bharat Sanchar Nigam Limited?

Answer : Kuldeep Goyal

36 . Which Healthcare company has annnounced a five year outsourcing deal with HCL Infosystems for implementing software solutions?

Answer : Fortis Healthcare

37 . Who is the current minister for Corporate Afairs?

Answer : Salman Khurshid

38 . Who is the executive chairman of Mindtree company?

Answer : Ashok Soota

39 . Which company has been acquired by Mindtree recently?

Answer : Kyocera Wireless India.

40 . Who is the Manaing Director of Kyocera Wireless India?

Answer : Raghava Nagabhushanam


41 . which two teams entered the final of the ICC Champions Trophy 2009?

Answer : Australia and NewZealand

42 . Who won the final match of ICC Champions Trophy 2009?


Answer : Australia


43 . Which Formula One driver is all set to drive the Red Bull racing car on Bandra-Worli sea link on 11th october,2009?

Answer : David Coulthard

44 . Who is the current CFO of Grasim Industries?

Answer : Adesh Gupta

45 . Which South Indian Cement manufacturing company has raised Rs.3100 crore in debt through consortium of bankers

Answer : Dalmia Cements

46 . Who is the managing director of Dalmia Cements?

Answer : Puneet Dalmia

47 . Which cement manufaturing company has raised Rs.300 crore through issue of Non-Convertible Debentures?

Answer : ACC

48 . Which company has acquired 80% stake in Ismart-Timex, a leading Srilankan BPo firm?

Answer : Aegis BPO (Essar group)

49 . Which Indian software company has secured a $50 million deal from Saudi Telecom?

Answer : Tech Mahindra

50 . Which Indian BPO firm has bagged a 600 crore deal from Idea Cellular?

Answer : Aditya Birla Minacs (Subsidiary of Aditya Birla Nuvo)

51 . Who is current CEO of Microsoft

Answer : Steve Ballmer

52 . Which three Americans won the Nobel Prize for discovering Telomerase and Theenzyme for the year 2009?

Answer : Elizabeth Blackburn (USA),Jack Szostak (USA),Carol Greider (USA)

53 . Who won the Nobel Prize in the field of Literature for the year 2009?

Answer : Herta Muller (Romania)

54 . Who won the Nobel Prize for the year 2009 for their studies of the structure of the Ribosomes?

Answer : Venkataraman Ramakrishnan (India), Thomas steitz (USA), Ada Yonath (Israel)

55. Who won the Nobel Prize for the year 2009 for inventing the first imaging technology using a digital sensor?

Answer : Charles Kao (British-American), Willard Boyle (Canadian), George Smith (US)

56. Which day is celebrated as World Post Day?

Answer : 9th October

57. who won the 2009 Nehru Cup International Football Tournament which was recently held in India?

Answer : India

58. Who captained Indian team in the 2009 Nehru Cup International Tournament?

Answer : Baichung Bhutia

59. Who is the chief of Indian Army?

Answer : General Deepak Kapoor

60. Which company has announced a 1:1 bonus after a long time?

Answer : Reliance Industries Limited

61 . who is the chief of Indian Navy?

Answer : Admiral Nirmal Kumar Verma

62. Who is the chief of Indian Air Force?

Answer : Air Chief Marshal P.V.Naik

63. Which country's economy is the largest economy in Asia?

Answer : China

64. Which country's economy is the second largest economy in Asia?

Answer : Japan

65. Which country's economy is the third largest economy in Asia?

Answer : India

66. Which largest engineering company has raised $600 million through Qualified Institutional Placement(QIP) and Foreign Currency Convertible Bonds?

Answer : Larsen & Toubro

67. Who has been appointed as the new Deputy National Security Advisor (NSA)?

Answer : Ashok Desai

68 . Who is the CEO of Edserv, a Chennai based Education and placement firm?

Answer : S.Giridharanmpleton

69. Which company has tied up with McAfee to provide integrated security solutions?

Answer : Verizon

70. Who is appointed as the Managing Director of SAB Miller?


Answer : Paolo Lanzarotti

71. Who has been appointed as the new CEO of Jet Airways?

Answer : Nikos Kardassis

72. Who has been appointed as the CEO of British Midland International?

Answer : Wolfgang Prock-Schauer

73. Which Indian cricketer has been apoointed by World Sport Group (WSG) to its player management division?

Answer : Gautam Gambhir

74. Which chinese mobile handset manufacturer has tied up with Reliance Communications to sell high-end and Dual Sim handsets in India?

Answer : China WirelessTechnologies

75. Who is the chairman of Templeton Asset Management?
Answer : Mark Mobius

76. Who is the CEO of Reliance Capital Limited?

Answer : Sam Ghosh

77. Which shipyard company has got the nod from CoastGuard and Indian Navy to bid for orders worth $1.2 billion?

Answer : Pipavav Shipyard

78. Who is the Union Minister for Chemicals and Fertilizers?

Answer : M.K.Alagiri

79. Who is the chairman and Managing Director of National Fertilizers Limited?

Answer : V.K.Sharma

80. Which bank received the Tamilnadu state award for meritorious service in the SME sector?

Answer : Indian Bank

81. Who is the Deputy Chief Minister of Tamilnadu?

Answer : M.K.Stalin

82. who is the Chairman and Managing Director of Indian Bank?

Answer: M.S. Sundara Rajan

83. Who is the COO of Godrej?

Answer : Bobby Agarwal

84. Which UAE based handset manufacturer is planning to enter Indian Market?

Answer : Spark Mobiles

85. Which real estate player is planning to raise Rs.900 crore through Initial Public Offer(IPO)?

Answer : Prestige Estates

86. what is the name of insurance company which is a joint venture between Allahabad Bank, Indian Overseas Bank, Karnataka Bank,Dabur Investment Corp,Sompo Japan Insurance?

Answer : Universal Sompo General Insurance Company Limited

87. Who is the president of Russia?

Answer : Dmitry Medvedev

88. Who is the first woman recive the Nobel Prize in the field of Economics?

Answer : Elinor Ostrom

89. Which company has launched sportscar named as Z4 Roadster?

Answer : BMW India

90. What is the name of the car which was recently launched by General motors ?

Answer : Chevrolet Cruze

91. Which company has bagged the contract from Unitech Wireless to supply GSM network?

Answer : Nokia Siemens Network

92. Which Global IT and Consultancy firm has bagged the cotract from postal department to moernise the post offices across the country?

Answer : Accenture

93. Who is the Managing Director and CEO of Axis Bank?

Answer : Shikha Sharma

94. Who is the chairman of 13th Finance Commission?

Answer : Vijay Kelkar

95. Who is the CEO of Oracle?

Answer : Larry Ellison

96. Who is the chairman and Managing Director of Central bank of India?

Answer : S.Sridhar

97. Which public sector bank has launched a pre-paid gift card?

Answer : Central Bank of India.

98. Which foreign bank has recently got nod from RBI to list on Stock Exchanges?

Answer : Standard Chartered Bank

99. Who is the president of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry?

Answer : Harsh Pati Singhania

100. Who has been recently appointed as Deputy Prime Minister of Nepal?

Answer : Sujata Koirala

101. Which tennis star has got a wild card entry to the Australian Open Tournament?

Answer : Justin Henin

102. Which pakistani diplomat died of electric shock recently?

Answer : M.K.Afridi

103. Who has won the Nobel Peace Prize award for the year 2009?

Answer - Barack Obama (US President)

No comments:

Post a Comment